Spojené státy přestřílely úřadující mistry světa a z Ostravy vezou opět zlato

Skóre utkání otevřela Kanada v první sekundě třetí minuty. Po zakázaném uvolnění se vhazovalo před Kingsmillem a jeho výhra vedla k rychlému přesunutí hry. Auren Halbert jel po pravém křídle a sledoval ujíždějícího McGregora s kotoučem. Ten byl dobře bráněn, tak nahrál zpět parťákovi a Halbert se z kruhu nemýlil. LaMarre se marně natahoval levou rukou s vyrážečkou, aby kotouč mířící na vzdálenější tyč zastavil. Po 28 sekundách bylo ale vyrovnáno! Středové bule vyhrál domácí tým na levé křídlo, kde Dodson puk protáhl směr brána. Brett Bolton byl za kanadskou obranou a jedoucí kotouč jen postrčil vpřed. Kingsmill se pozdě položil na levý bok, aby kotouč jedoucí jako kámen v curlingu zastavil. Marně! Spojené státy byly vyrovnávací brankou povzbuzeny tak, že útočily i v oslabení. Kingsmill se v bráně nezastavil. Jezdil od tyče k tyči, aby zabránil dalšímu inkasování. Nakonec se Kanada o přesilovku připravila. Spojené státy v krátké přesilovce dostaly ještě výhodu, ve které skóroval minutu a čtvrt před koncem třetiny, navrátilec z trestné lavice, Declan Farmer střelou z levého kruhu. Druhou plně dvouminutovou přesilovku do přestávky Spojené státy neproměnily.

Kanada se pokoušela od začátku druhé třetiny stav utkání srovnat. Zpočátku se jí kombinace nedařily, ale přišla 20. minuta utkání a kýženého stavu se hostující tým dočkal. A to díky brankáři LaMarremu. Kdyby totiž nesáhl na kotouč letící z levého kruhu z hole Dominica Cozzolina, proletěl by puk nad brankou na zadní mantinel. Tak jej lehce přibrzdil hranou lapačky a puk zaplul pod horní tyč. Za dvě minuty se Kanada dostala do oslabení, které vedlo k druhému vedoucímu gólu Spojených států, a stačila jim necelá půlminuta. První akce Farmerovi s Wallacem nevyšla, ale po uklidnění situace získal domácí tým puk opět pod kontrolu, hru trochu vytáhl od brankoviště a Declan Farmer střelou nad hráče směrem do horní tyče dostal svou druhou brankou tým v čase 21:32 do druhého vedení. Za tři minuty mohlo být opět vyrovnáno! Pellizzari LaMarreho na jeho levé tyči nenachytal. Vypjaté situace pro Kanadu nastávaly paradoxně v přesilovce pět na tři, kdy Spojené státy hrály minutu ve třech a soupeře potrápily. Začalo to vyhozeným kotoučem až ke kanadskému brankáři, který při rozehrávce zpoza brány skoro nahrál na pojišťující gól Farmerovi. Neměl sice dost času na střelu, ale nahrávka na osu hřiště Nicholsovi sjíždí za zády. Kingsmill ještě odvrátil hrozby od Eustaceho i Farmera. Kanaďané se v přesilovce nedostali vůbec do střeleckých pozic. Závěr třetiny dohrávali ve čtyřech a poměrnou část oslabení si přenesli do další patnáctiminutovky.

Pojistit vedení 3:2 zkusil Wallace ještě v přesilovce, což se nepovedlo. Ve druhé minutě třetí třetiny ale dokázali v čase 31:48 stav utkání Kanaďané srovnat střelou Jamese Dunna z levého kruhu. Nerozhodný stav trval ovšem jen minutu. Jones dobře viděl vyjetého Jacka Wallace, který pak s kotoučem na holích jel sám na Kingsmilla. Překonal jej střelou nad lapačku do levého rohu. Hostující tým dělal mnohé pro další vyrovnání. Neprosadil se McGregor střelou na pravou LaMarreho tyč, ani Armstrong střelou značky, co kdyby. Spojené státy držely hru co nejdál od své brány a tím si hlídali jednobrankové vedení. Pojistit jej mohl minutu a půl před koncem základní hrací doby Farmer střelou z blízka, Kingsmill kotouč odrazil mimo tři tyče. Když Kanada přesunula hru bezpečně do útočné třetiny, odvolali trenéři brankáře. Prodloužení však nedosáhli. Naopak, do prázdné brány dopravil puk Jack Wallace a stal se tak druhým hráčem týmu s dvěma góly v zápase. Devět sekund před třetí sirénou stanovil konečné skóre 5:3 a ze 4. ročníku International Para Hockey Cupu si právem odváží zlaté medaile a pohár pro vítěze.

Fotogalerii z celého turnaje IPH CUP 2024 najdete na oficiálním Flickr účtu Českého para hokeje.

Text: Gabriela Juříková
Foto: Vladimír Pryček/ Radim Horák

Share