Nejlepší Sportovní fotografie roku 2019 je z dílny para hokejového mistrovství!

Zážitky, emoce, dojmy. Mistrovství světa v para hokeji Ostrava 2019 stále zanechává hlubokou a rekordní stopu v dějinách paralympijských sportů. A to i díky skvělým fotografiím, které na mistrovství pořídil fotograf Lukáš Kaboň. Právě jeho snímek zachycený během čtvrtfinálového zápasu Česko X USA na loňském mistrovství, získal Zvláštní cenu poroty Sportovní fotografie roku 2019.

Výsledky fotografické soutěže zveřejnil Klub sportovních novinářů na vernisáži, která se konala na pražské Staroměstské radnici. „Je to opravdu obrovská radost, protože pro sportovní fotografy v České republice neexistuje prestižnější soutěž,” řekl oceněný fotograf Lukáš Kaboň. Ze série fotek z MS v para hokeji si odborná porota vybrala právě snímek z branky českého gólmana Martina Kudely. Lukáš Kaboň kromě Zvlaštní ceny poroty získal i ocenění v kategorii nejlepší série fotografií.

Jeden z vítězných snímků Sportovní forografie roku 2019
Autor Lukáš Kaboň

Na mistrovství vzpomínám dodnes, bylo to neskutečné!

Lukáš Kaboň se profesionálnímu focení, ať společenských, kulturních nebo sportovních akcí věnuje už 9 let. Zvykl si na pohotovost, kterou uplatní také v rámci zpravodajské fotografie. Para hokej fotil ale vůbec poprvé právě na loňském MS v Ostravě. „Říkal jsem si, že to bude pohodička. Přeci jen je to para hokej, sport pro handicapované. To jsem se teda ale hodně spletl. Tohle je ještě mnohem více tvrdé, než normální hokej. Musel jsem být pořád v pohotovosti, ty zákroky, atmosféra, všechno bylo naprosto neuvěřitelné,” popsal Lukáš Kaboň své dojmy z para hokejové mistrovství. „Bylo to dost náročné, jednak bylo hodně zápasů a fotilo se týden v kuse,” dodal. Na MS v para hokeji Ostrava 2019 pracoval společně s dalším fotografem Petrem Kotalou. V rámci celého MS tak vzniklo na osm tisíc fotografií. „To ocenění je vlastně naše společné, střídali jsme se a pracovali na tom oba,” řekl fotograf Lukáš Kaboň.

Jeho vítězný snímek je přístupny v rámci výstavy všech nelepších Sportovních fotografií roku 2019 na pražské Staroměstské radnici. Ta bude otevřena veřejnosti až do 29. března 2020.

Lukáš Kaboň se věnuje hlavně zpravodajské fotografii.
Zdoj: Moravskoslezský deník

Share