Parahokej je víc!!!

Fanoušci, parahokejové reprezentace i organizační tým vědí, že parahokej a světový turnaj v Ostravě píše pokaždé nové a úžasné příběhy. Nejinak tomu je i na letošním IPH CUPu 2024. Ostravar Aréna zažila prvních šest zápasů základní skupiny a třeba jen dopolední zápas pro školy z Moravskoslezského kraje navštívilo ve čtvrtek přes dva tisíce šest set burácejících fanoušků!

Parahokejisté pomáhají

Hned po příletu a následném přesunu do Ostravy se parahokejisté americké reprezentace zajímali o dění v kraji po ničivých povodních. Okamžitě a spontánně také vznikl mezi hráči nápad uspořádat alespoň drobnou sbírku. Organizátoři turnaje parahokejisty propojili s Charitou České republiky a ve čtvrtek putovaly peníze, které mezi sebou hráči vybrali rovnou na její oficiální účet. „Můj tchán četl článek o povodních, které zasáhly právě tento region. Já sám jsem tu byl už šestkrát a hned jsme tak věděli, že chceme udělat něco, abychom pomohli. Spojené státy teď zažívají hurikány, vidíme tu katastrofu taky u nás doma, ale teď jsme tady a proto jsme se snažili pomoct tak, jak jsme jen uměli,“ komentoval nápad amerických parahokejistů kapitán Josh Pauls.

Večer střelec, ráno táta

Česká parahokejová rodina se stihla během ostravského turnaje IPH CUP 2024 také rozrůst o dalšího člena či spíše členku. Útočník Martin Žižlavský v úterním zápase proti Itálii zazářil a zapsal se na střeleckou listinu. O pár hodin později se zapsal ale na jinou soupisku, a to, když poslal českému týmu zprávu o narození dcery Amálky. „Bude asi po mamince, má totiž dvě nožičky,“ vtipně glosoval ve zprávě svým spoluhráčům. Martin Žižlavský se tak přiřadil nově také na listinu tátů.

Elektrizující atmosféra díky školám

Dobrým zvykem se stalo také propojení parahokeje a ostravských a moravskoslezských škol. Těm patří vždy jedno dopolední utkání turnaje IPH CUP. A nejinak tomu bylo i letos. Atmosféra, kterou děti a jejich učitelé během zápasu Itálie s USA vytvořily, byla naprosto elektrizující. Opět se ukázalo, že parahokej je víc! Jde o sportovního ducha, společné sdílení atmosféry, radosti, emocí, všech hodnot tohoto sportu. „Za tento nevšední zážitek děkujeme školám, malým i velkým fanouškům, učitelům, kteří vytvořili v Ostravar Aréně parahokejistům skvělou podporu, na kterou opět nikdy nezapomenou,“ dodala dojatá koordinátorka školních a edukačních projektů Českého para hokeje Eva Dawson

Parahokej pod dohledem kanadské velvyslankyně

Silný dojem ze čtvrtečního večerního utkání domácí parahokejové reprezentace s týmem Kanady měla také kanadská velvyslankyně Emily McLaughlinová. V Ostravě byla poprvé a svou návštěvu zahájila právě na světovém turnaji IPH CUP 2024. Parahokej viděla naživo také vůbec poprvé. Rozhodně tak neskrývala obdiv ke všem hráčům na ledě a v závěru zápasu předala právě paní velvyslankyně Emily McLaughlinová společně s hercem Ivanem Trojanem ceny nejlepším parahokejistům utkání.

Atmosféra, kterou jen tak nezažijete

Turnaj IPH CUP 2024 teď spěje k rozhodujícím utkáním, teď se hraje o medaile. V sobotním semifinále proti sobě nastoupí nejdříve od 15:00 týmy USA a Itálie, večerní duel pak bude patřit reparátu mezi celky Kanady (tedy úřadujícími mistry světa) a Česka. A je jasné, že domácí tým má po těsné prohře a mnoha neproměněných šancích ze základní skupiny Kanadě co vracet! Přijďte podpořit českou parahokejovou reprezentaci na IPH CUP 2024 v sobotu od 18:00 do Ostravar Arény. Vstupenky jsou stále v prodeji na smsticketu nebo přímo na pokladně Ostravar Arény. 

Fotogalerii z celého turnaje IPH CUP 2024 najdete na oficiálním Flickr účtu Českého para hokeje.

Text: Zuzana Martinčík Glacová
Foto: Lukáš Kaboň/ Vladimír Pryček/ Radim Horák

Sdílejte