Spojené státy si zajistili místo ve finále třemi góly ve druhé třetině, které padly během 65 vteřin 

Dnešní repríza souboje Spojených států s Itálií není tolik vyrovnaná, jako čtvrteční mač. LaMarre si na puk sáhl až ve čtrnácté minutě. To už domácí tým vedl 2:0. V šesté minutě vjel do brankoviště Evan Nichols a blafákem pod sledge dostal kotouč levou hokejkou za Sedláčka, který do té chvíle pokryl nejednu nebezpečnou střelu. Spojené státy proměnily pak druhou přesilovku. Po deseti vteřinách ji ukončil Declan Farmer, který na konci třetiny ještě nabídl svým nedovoleným zákrokem Italům přesilovku. Její poměrná část se odehrála ve druhé periodě. 

Italové drželi dvoubrankové manko i ve své přesilovce, kterou neodehráli zrovna nejlépe. Prosadit se proti úřadujícímu více mistrovi světa není zrovna lehké, přestože hraje o hráče v poli méně. Vod páté minuty druhé třetiny se Sedláček v brankovišti rozhodně nenudil. Nepřeberné množství střel si našel nebo jej puky trefovaly. Po jednom souboji zůstal ležet u levé tyče a dlouho se vzpamatovával ze střetu. Působení v bráně ale nevzdal. Při jedné střele se snažil kotouč zkrotit, pomáhali mu i obránci, ale do situace vjel zpoza brány Jack Wallace natahující se po kotouči, který dostal za brankovou čáru střelou zápěstím. Po 23 vteřinách byl puk opět v italské síti! Buly ve středovém kruhu vyhrál Pauls a před McKeeho dostal nabídku najíždějící Josh Misiewicz. Střela Sedláčkovi prošla pod loktem. Střeleckou aktivitu proměnil v pátou branku Kayden Beasley po necelé minutě od předchozího gólu. V úniku dva na nikoho dostal nahrávku od Farmera a zakončil k levé Sedláčkově tyči. Zdá se, že USA třemi góly po sobě jdoucími rozhodli o své výhře.

Ve třetím dějství se do italského brankoviště postavil Santino Stillitano a odvracel přesilovkový nápor Spojených států. Překonat jej se podařilo až šest minut před koncem základní hrací doby, kdy Escobedovu střelu italský gólman vyrazil břichem a bolestivě zůstal ve stejné pozici ležet. Sudí hru nepřerušili, takže Declan Farmer zakončoval do odkryté horní poloviny brány. V utkání vsítil druhý gól. Italský tým se nevzdával naděje vsítit čestnou branku, veškeré snahy ale končily za útočnou modrou. Zápas skončil 6:0, Itálie si tedy zahraje v neděli 13. října o třetí místo, Spojené státy americké jdou do finálového souboje. 

Fotogalerii z celého turnaje IPH CUP 2024 najdete na oficiálním Flickr účtu Českého para hokeje.

Text: Gabriela Juříková
Foto: Radim Horák/ Vladimír Pryček/ Lukáš Kaboň

Sdílejte