Češi berou na IPH CUPu opět bronz. Itálii porazili 2:1

Neděle se stala posledním turnajovým dnem a v odpoledním zápase o bronz se proti sobě postavily týmy Česka a Itálie. 

Hosté se hned v úvodu přesunuli k domácí brance, Remottiho střelu ale zastavil Vápenkův beton. První akci domácích předvedli Palát se Žižlavským, ale ani Stillitano nekapituloval. Zhruba v polovině první části se Češi dostali do dvojnásobného oslabení, Depaoli připravil šanci pro Landerose, ale ten na kotouč nedosáhl a skóre se neměnilo ani po střele Rosa. Domácí se po přestálém oslabení vrhli do útoku, Veselý však puk pod Stillitana neprotlačil, Easley mířil těsně mimo a ani spolupráce Paláta s Žižlavským do branky neprošla. Podobně na tom byl ale také výběr trenéra Bianchiho, když Vápenku nedokázal prostřelit Kuhiliauenstein nebo Landeros. 

Druhou část začali lépe Češi, kteří se hned v úvodu usadili na své útočné polovině. Stillitano musel být v pohotovosti, což se mu vyplatilo proti střele Žižlavského od mantinelu nebo pokusu Geiera či dorážení Easleyho před brankou. O chvíli později musel čelit spolupráci Doležala s Hečkem, ale i tuto situaci dokázal ustát. Italové si v této třetině příliš šancí nevypracovali, čemuž odpovídá i poměr střel 8:0 pro Čechy. Dobrou příležitost si vypracoval Palát, ale jeho prudkou střelu zblízka zastavila lapačka italského gólmana, Veselý měl při dalším útoku před sebou otevřenou klec, ale do střely mu na poslední chvíli vjel Remotti. Italské přihrávky nebyly v této fázi z nejpřesnějších, z čehož těžili Češi, v cestě jim ale stál stále pozorný Stillitano.

Do třetí třetiny nastoupili Italové s novou vervou, Rosa se rozjel sám na Vápenku, který ale jeho kličku fantasticky vykryl. O necelou minutu později se hosté přece jen dočkali,  Eusebiu Antochi se po vyhraném vhazování svého celku napřáhl z prostoru před kruhem a poslal puk nad Vápenkovu lapačku – 0:1. Srovnat se pokusil Veselý, který našel Hečka, ale vyrážečka Stillitana byla rychlejší. Češi se natlačili do pásma před hostující klec, aby Ostravar aréna mohla vybuchnout nadšením, když po nahrávce Veselého pálil zprudka pod gólmanovu vyrážečku Pavel Doležal – 1:1. Hosté hned z další šance mohli strhnout vedení na svou stranu, ale Larch nastřelil tyč. Šanci na srovnání dostal český výběr při vyloučení Remottiho, ale Itálie sehrála své oslabení na výbornou. Hosté se rychle dopustili dalšího faulu, kteří už domácí trestali. Radek Zelinka neměl komu nahrát, uviděl prostor, vystřelil téměř od modré a puk propadl Stillitanovi k tyči – 2:1. Nebylo kam uhnout, Itálie sáhla ke hře bez brankáře a dokázala se udržet v pásmu až téměř do posledního okamžiku. Fanoušci se dostali do varu a povzbuzovali český tým ze všech plic. Poslední slovo měl nakonec přece jen český výběr, když se Geier rozjel sám na opuštěnou branku, na kterou vystřelil s rozvahou, ale do cesty se mu postavila tyč!! Italové už ale čas na zdramatizování zápasu neměli, a tak Češi na své domácí půdě obhájili bronzové medaile z loňského ročníku.

Fotogalerii z celého turnaje IPH CUP 2024 najdete na oficiálním Flickr účtu Českého para hokeje.

Text: Monika Baloghová
Foto: Radim Horák/ Vladimír Pryček/ Lukáš Kaboň

Sdílejte